Vijf fasen zijn van belang bij de invoering/implementatie van CtC in een wijk. Elke fase bevat specifieke doelen, stappen en een tijdpad. De praktijk leert dat het invoeringsproces cyclisch verloopt en de verschillende fasen soms gedeeltelijk samenvallen.
Fase 1: CtC voorbereiden
Fase 2: CtC introduceren en draagvlak creëren voor CtC
Na de voorbereidingsperiode wordt CtC op verschillende niveaus geïntroduceerd. In de introductieperiode wordt verduidelijkt wat de CtC-aanpak inhoudt, wat er van de verschillende deelnemers wordt verwacht en wie er de komende jaren aan het proces deelnemen.
Fase 3: Wijkprofiel CtC ontwikkelen
In het wijkprofiel wordt vastgesteld wat er in de wijk aan de hand is, wat de onderliggende risico- en beschermende factoren zijn en waaraan de komende tijd wordt gewerkt. Bij de vaststelling daarvan worden in ieder geval de resultaten van de CtC jongerenenquête en het bronnenboek gebruikt. Tegelijkertijd wordt gekeken hoe er eerder in de wijk aan de problemen en de oorzaken werd gewerkt.
Fase 4: Preventieplan CtC ontwikkelen
In het preventieplan worden doelen gesteld voor de langere termijn, een samenhangend programma-aanbod vastgesteld en afspraken gemaakt over de laatste fase - de evaluatie van de preventieve inzet.
Fase 5: Preventieplan CtC invoeren
De CtC-wijken worden bij de invoering van CtC ondersteund door gecertificeerde coaches die trainingen 'Werken met CtC' geven. Daarnaast zijn er ondersteuning en coaching op locatie. Elke wijk stelt een lokale projectleider aan. Hoewel CtC de verantwoordelijkheid is van velen, heeft de lokale projectleider tot taak het proces te sturen, mede inhoud te geven en te controleren. Hij kan gezien worden als tussenpersoon tussen landelijke CtC-ontwikkelingen en ontwikkelingen in de wijk.
De vijf stappen van de CtC-invoering staan beschreven in het Lokaal Implementatieplan Communities that Care.